Recruiter als startersfunctie?

08 september 16

In een jaar tijd is de vraag naar hoogopgeleide starters op de Nederlandse arbeidsmarkt met 19 procent toegenomen. Op plek 10 van meeste gevraagde startersfuncties, staat de recruiter. Daarmee kan de vraag gesteld worden, of werkgevers het werven en selecteren van personeel wel voldoende serieus nemen.

Recruiter als startersfunctie

Op de 10de plek staat recruiter als meest gevraagde startersfunctie. Zouden werkgevers niet beter hun wervingsaanpak kunnen professionaliseren en Recruitment als een serieus vakgebied kunnen zien in plaats van een recruiter als een startersfunctie te zien? Dat Recruiter op de 10e plek van de startersfunctie staat, zegt al iets over de waardering voor het vak. Het lijkt een ondergeschoven kindje dat iedereen die net van school komt wel kan. Maar klopt dat wel?

Competenties recruiter

Tuurlijk, iedereen kan in gesprek met een opdrachtgever de competenties boven water krijgen waarover de nieuwe werknemer moet beschikken. Maar kan men ook tussen de regels door de wensen en behoeften van de opdrachtgever lezen? Of keiharde onderhandelingen voeren over exclusiviteit of de fee? De competenties waarover recruitmentprofessionals zouden moeten beschikken: verkoopvaardigheden, het vermogen om een netwerk op te bouwen en te onderhouden, vastberadenheid, een competitieve instelling, analytische vaardigheden, kennis van het gebruik van technologie in het dagelijks leven, goede communicatieve vaardigheden en psychologisch inzicht. Dat vereist kennis en (levens)ervaring om tot een zo goed mogelijke match te komen tussen opdrachtgever en kandidaat. Een match voor de lange termijn en niet voor de quick win.

Beun de Haas

In slechte economische tijden zakt het het vak Recruitment uit het collectief bewustzijn weg, om in betere tijden een opleving te beleven. Iedereen stort zich er bovenop en ook de grootste Beun de Haas kan zichzelf ‘Recruiter’ noemen. Wat tot van alles leidt, maar niet tot consistentie en kwaliteit. We blijven hangen op het niveau van een hobby. Dan wordt het vak nooit serieus genomen en maken we ook geen einde aan de commerciële exploitatie waar het nu zo vaak onder lijdt. Iedere organisatie die zichzelf en zijn werknemers serieus neemt, zou ook het vak Recruitment serieus moeten nemen…