Salarisindicatie: wat is wijsheid?

09 augustus 16

Soms staat er bij een vacature al een salarisindicatie. Als dat niet het geval is, wordt deze vaak gevraagd tijdens het sollicitatiegesprek. Wat is nou een goed bedrag om te noemen? We helpen je op weg. 

Hoeveel wil je verdienen?

Als je tijdens een sollicitatiegesprek wordt gevraagd om een salarisindicatie, bedenk dan eerst of je hier wel antwoord op wilt geven. Want wie als eerste een bedrag noemt in een onderhandeling is vaak in het nadeel. Op het moment dat je nog solliciteert naar de functie ben je al snel geneigd om een te laag bedrag te noemen. Je kunt dus ook eerst zeggen ‘ik wil hier graag met u over praten, nadat we het erover eens zijn dat ik de ideale kandidaat ben’. Want als je al weet dat de werkgever jou ziet zitten, heb je een sterkere onderhandelingspositie. Het kan ook zijn dat de werkgever vraagt naar je laatstverdiende salaris. Ga dan eerst bij jezelf na of deze functie exact gelijk is aan de nieuwe functie. Want anders gaat de vergelijking niet op. Dit kun je beargumenteren door uit te leggen dat je in deze nieuwe functie meer verantwoordelijkheden aangaat, of dat het een heel andere functie of organisatie is.

Factoren die je salaris bepalen

Het salaris hangt af van een aantal factoren:

  • Functie: de belangrijkste factor is natuurlijk de baan zelf.
  • Sector: in de zorg liggen de lonen bijvoorbeeld vaak lager dan bij een consultancybureau.
  • Opleidingsniveau: met een hogere opleiding krijg je vaak een hoger salaris.
  • Verantwoordelijkheid: als je leiding geeft en/of budgetten bewaakt, verdien je meer.
  • Werkervaring: hoe meer ervaring, hoe hoger de beloning.
  • Leeftijd: ditzelfde geldt voor je leeftijd.
  • Regio: in de Randstad liggen de lonen hoger dan in bijvoorbeeld Zeeland.

Wat is voor jou belangrijk?

Een handig hulpmiddel voor je salarisindicatie is de salariswijzer. Deze kan je houvast geven in je onderhandelingen. Bedenk daarbij dat een hoog salaris niet zaligmakend hoeft te zijn. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn erg belangrijk. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden en een wat lager salaris kunnen ook heel gunstig uitpakken. Bedenk vooraf dan ook goed wat voor jou belangrijk is, zodat je tijdens de onderhandelingen goed beslagen ten ijs komt. En je tot een samenwerking kunt komen die voor alle partijen goed is.